Symtom på hemorrojder

Analsmärta kan vara ett tecken på hemorrojder, men är långt ifrån det enda symtomet på detta vanliga rektala tillstånd. Smärtfri blödning när du går på toaletten, analklåda och fekal inkontinens är andra vanliga tecken på att något inte är helt rätt.

Symtom vid hemorrojder varierar från mycket mild till svår och blir ofta ett återkommande problem.1 Den goda nyheten är att om du behandlar hemorrojder är det mindre troligt att symtomen blir allvarliga.

Man som sitter på toa med byxorna nere och har ont.

Hur vet jag om jag har hemorrojder?

Symtom vid hemorrojder varierar beroende på om dina hemorrojder är inre eller yttre. Inre hemorrojder ligger inuti den nedre delen av ändtarmen och orsakar sällan smärta eller obehag, såvida det inte blir framfall. Läkare klassificerar normalt inre hemorrojder på en skala från 1 till 4, beroende på hur allvarligt det är. Hemorrojder av grad 1 blöder men ger inte framfall, medan hemorrojder av grad 4 faller så långt att de inte kan skjutas tillbaka på plats. Externa hemorrojder utvecklas nära anus och kan vara mycket obekväma. 2,3 Om du har hemorrojder är chansen att du kommer att bli påverkad av ett eller flera av dessa symtom:

Analklåda och svullnad. Hemorrojder börjar ofta med en oemotståndlig klåda. Men varför kliar hemorrojder? Svaret är att huden som täcker yttre hemorrojder avlägsnar och blir inflammerad med tiden, vilket orsakar klåda. När du börjar klia på den irriterade huden blir problemet bara värre.4,5

Smärtfri rektal blödning. Om du märker blodränder på toalettpapperet när du torkar efter avföring kan orsaken vara blödande hemorrojder. Du kan också märka att det droppar ljusröd blod i toaletten. Smärtfri blödning vid avföring orsakas vanligtvis av inre hemorrojder och är ett av de vanligaste symtomen på hemorrojder.6

Smärta vid sittande. Smärtsam hemorrojder beror vanligtvis på utbuktande vävnad och hemorrojder som sticker ut från anus.

Nedsatt anal kontinens. I en frisk ändtarm håller hemorrojder tätt i ändtarmen. Men när hemorrojder framfaller och inflammeras försämras deras förmåga att reglera kontinens och flytande avföring och slem kan börja läcka ut.7

Framfall av inre hemorrojder. Normalt kan du inte se eller känna inre hemorrojder, men då och då sjunker hemorrojder och orsakar smärta, irritation och klåda.8

Smärtsam knöl i anus. Om du ser eller känner en analknöl kan det bero på att en blodpropp har bildats inuti en extern hemorrojder. Blodproppen kan vara både svullen och öm och har ibland en blåaktig färg.9

Hur ser hemorrojder ut?

Tänk på att hemorrojder inte är det enda tillståndet som orsakar analklåda och blödning. Dessa bilder av hemorrojder kan hjälpa dig att känna igen hemorrojder. Om du inte är säker på att hemorrojder är orsaken till dina symtom bör du kontakta vårdpersonal för att utesluta andra diagnoser.

Relaterade produkter

Scheriproct® rektalsalva, Scheriproct® suppositorier. Receptfritt läkemedel. Innehåller prednisolon och cinkokain. För behandling av hemorrojder, tillhörande klåda och irritation samt ytliga sprickbildningar vid ändtarmen. Kontakta läkare innan läkemedlet används för undersökning och säkerställande av rätt diagnos. Kontakta läkare om det inte skett någon förbättring efter 2–3 veckors behandling med Scheriproct. Behandlingen ska dock inte överskrida 4 veckor. Scheriproct rekommenderas inte för barn under 18 år. Scheriproct ska inte användas under graviditet om inte din läkare noga övervägt detta. Läs bipacksedeln noga före användning. Tillverkare: Karo Pharma AB, info@karopharma.se. För fullständig information se fass.se.

Senast uppdaterad: 12/2021

ID-nr: SE_Sch_545_Apr2021

References

 1. Hemorrhoids and what to do about them. Harvard Health Publishing. [Online] Accessed 2019-06-07
  https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
 2. Hemorrhoids and what to do about them. Harvard Health Publishing. [Online] Accessed 2020-10-13
  https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342598/ 2020-10-16
 4. Abramowitz, L. (2010) The Diagnosis and Management of Haemorrhoidal Disease from a Global Perspective.
  Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Volume 31, Supplement 1. DOI: 10.1111/j.1365-2036.2010.04278.x
 5. Hemorrhoids and what to do about them. Harvard Health Publishing. [Online] Accessed 2020-10-13
  https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
 6. Lohsiriwat, V. (2012) Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management. World Journal of Gastroenterology.
  May 7; 18(17): 2009-2017. DOI: 10.3748/wjg.v18.i17.2009
 7. Abramowitz, L. (2010) The Diagnosis and Management of Haemorrhoidal Disease from a Global Perspective. Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
  Volume 31, Supplement 1. DOI: 10.1111/j.1365-2036.2010.04278.x
 8. Mayo Clinic. Hemorrhoids. [Online] Accessed 2020-10-13
  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
 9. University of Michigan. Thrombosed External Hemorrhoids. [Online] Accessed 2020-10-13
  http://www.med.umich.edu/1libr/Surgery/GenSurgery/ThrombosedHem.pdf