Vad är hemorrojder?

Ingen gillar att prata om hemorrojder. Ändå har de flesta av oss det då och då – så många som tre av fyra vuxna upplever anala hemorrojder någon gång i livet.1 Så vad är hemorrojder? Egentligen har vi alla hemorrojder, de små kuddformade ådärklusterna vid ändtarmen och anus som hjälper oss att kontrollera tarmrörelser och urinblåsan. Hemorrojder blir ett problem när trycket på venerna ökar och de blir svullna och inflammerade. På ett sätt är hemorrojder som åderbråck i ändtarmen. Hemorrojder är vanligtvis ofarliga men kan orsaka irriterande symtom som klåda, blödning, anal smärta och känslomässigt lidande. Ändå söker bara 4 procent av dem som får hemorrojdersymtom hjälp och 43% tycker att det är svårt att prata med sin läkare om det. 2,3,4

What are haemorrhoids?

Vem får hemorrojder?

Hemorrojder påverkar både män och kvinnor. Hemorrojder har blivit relativt vanligt bland barn.5 Gravida kvinnor har högre risk att utveckla hemorrojder, dels för att hormoner får venerna att slappna av och dels för att barnets vikt sätter press på analområdet. Så många som 25-30 procent av gravida kvinnor drabbas av hemorrojder och ännu fler utvecklar hemorrojder efter att barnet är fött.6

Risken för att utveckla hemorrojder ökar också med åldern, eftersom vävnaderna som stöder venerna i ändtarmen och hindrar dem från att bula ut blir svagare och fragmenterade med tiden. När vävnaden börjar ”sjunka” och får framfall, är blodflödet begränsat, vilket resulterar i trauma och svullnad i venerna som vi normalt kallar hemorrojder. Vid 50 års ålder har hälften av alla vuxna haft hemorrojder.7,8,9,10

Olika typer av hemorrojder

Det finns två typer av hemorrojder: inre hemorrojder och yttre hemorrojder. Inre hemorrojder förekommer i ändtarmen och stöds av bindväv. De är sällan smärtsamma men kan blöda vid avföring. Ibland skjuts de ut utanför anus. Externa hemorrojder är vanligtvis asymtomatiska men är benägna att utveckla blodproppar, som snabbt kan bli irriterade och smärtsamma. När de så småningom läker och försvinner lämnar vanliga hemorrojder vanligtvis hudmärken (marisca).11,12,13

Hur blir jag av med hemorrojder?

Om du märker symtom som analsmärta eller klåda och blödning från anus och misstänker att du har hemorrojder är det en bra att kontakta din vårdgivare för att få en diagnos. Lyckligtvis är hemorrojder sällan farligt och relativt lätta att behandla med krämer och suppositorier som finns tillgängligt på ditt närmsta apotek. Kom ihåg att dina chanser att få hjälp ökar exponentiellt om du börjar behandlingen i tid. För ju längre du dröjer, desto större blir problemet.

Relaterade produkter

Scheriproct® Salva

Minskar smärta, inflammation och klåda i analområdet.

Indikeras för smärtsamma hemorrojder, analinflammation (proktit) och / eller analeksem.

Scheriproct® suppositorier

Minskar smärta, inflammation och klåda i analområdet.

Indikeras för smärtsamma hemorrojder och / eller analinflammation (proktit)

Referenser

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
 2. Hemorrhoids and what to do about them. Harvard Health Publishing. [Online] 2019 Feb 6. [Accessed 2019/06/07]. Available from https://www.health.harvard.edu/diseasesand-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them.
 3. Ravindranath GG, Rahul BG. Prevalence and risk factors of hemorrhoids: a study in a semi-urban centre. Int Surg J. 2018 Feb;5(2):496-499.
 4. Sandler RS, Peery AF. Rethinking What We Know About Hemorrhoids. Clin Gastroenterol Hepatol 2019;17:8–15.
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572969/
 6. Postpartum hemorrhoids. BabyCenter [Internet]. April 2017 [online] Accessed 2019/08/02. Available from https://www.babycenter.com/0_postpartum-hemorrhoids_11708.bc.
 7. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/piles-haemorrhoids-pregnant/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278306/
 9. Ravindranath GG, Rahul BG. Prevalence and risk factors of hemorrhoids: a study in a semi-urban centre. Int Surg J. 2018 Feb;5(2):496-499.
 10. Sandler RS, Peery AF. Rethinking What We Know About Hemorrhoids. Clin Gastroenterol Hepatol 2019;17:8–15.
 11. Abramowitz L. The Diagnosis and Management of Haemorrhoidal Disease from a Global Perspective. Aliment Pharmacol Ther. May 2010;31(1):1-58.
 12. Mott T, Latimer K, Edwards C. Hemorrhoids: Diagnosis and Treatment Options. Am Fam Physician. 2018;97(3):172-179
 13. Acheson AG, Scholefield JH. Management of haemorrhoids. BMJ 2008;336:380-383.