Hemorrojder

Vi har alla hemorrojder. Hemorrojder är små kuddar i ändtarmen. Hos en frisk person hjälper dessa små kuddar vid änden av ändtarmen och anus att reglera kontinensen genom att skapa en vattentät tätning för ändtarmen. Det är först när hemorrojderna av någon anledning tappar sin elasticitet och prolaps, eller när en blodpropp bildas i en av kuddarna som de börjar orsaka problem. Hemorrojder och analfissurer är vanliga orsaker till att människor söker en proktolog, specialist på behandling av tjocktarm, ändtarm eller anus.1 Ändå lider otaligt många i tystnad av detta tillstånd eftersom de känner sig alltför självmedvetna om symtomen för att be om hjälp. Det är olyckligt, för hemorrojder kan vara lätta att behandla, särskilt om du börjar i tid.

Vilka är symtomen?

Om dina hemorrojder är placerade inuti den nedre delen av ändtarmen är de vanligtvis smärtfria, såvida de inte faller ner. Å andra sidan kan inre hemorrojder orsaka blödning vid avföring. I själva verket är smärtfri blödning ett av de vanligaste symtomen på hemorrojder. Hemorrojder som utvecklas nära anus kan däremot orsakar smärtsamma besvär. De buktar vanligtvis ut och orsakar klåda, irritation och smärta. Om en blodpropp bildas i en extern hemorrojd blir den mycket öm och svullen och kan ibland bli blå. Hemorrojder kan också orsaka att avföring och slem läcker ut från anus.2,3 Tänk på att några av symtomen på hemorrojder liknar de som orsakas av andra, möjligen allvarligare, rektala tillstånd, så det är viktigt att kontakta en läkare eller annan vårdpersonal om du inte är säker på vad som orsakar ditt anala obehag.

Vad orsakar hemorrojder?

Anledningen till att vi utvecklar hemorrojder är ofta okänd, men det är förmodligen kopplat till ökat tryck på ändtarmen. När trycket ökar, till exempel på grund av fetma eller graviditet, är blodflödet till kärlen och venerna i den anala regionen snäva och hemorrojder tappar sin elasticitet. En annan vanlig orsak till hemorrojder är förstoppning, eftersom ansträngning när du går på toaletten kan få kuddarna i ändtarmen att bula ut och svälla. Förstoppning orsakas vanligtvis av en kost med låg fiber och/eller för lite träning. Detta kan lindras med några enkla livsstilsförändringar.

Hur behandlar man hemorrojder?

I motsats till vad många tror kan hemorrojder vara lätt att behandla. Att äta en diet rik på frukt, grönsaker och baljväxter, dricka mycket vatten och motionera regelbundet kan man komma långt på för att förebygga och lindra symtom på hemorrojder. Som ett komplement till livsstilsförändringar rekommenderar läkare ofta receptfria krämer och suppositorier som innehåller en kombination av lokalbedövningsmedel och kortikosteroider. I samband med hemorrojder kan dessa behandlingar snabbt lindra klåda och smärta, samt behandla inflammation och svullnad. Om symtomen kvarstår, inte blir bättre eller förvärras, kontakta en läkare.

Relaterade produkter

Scheriproct® rektalsalva, Scheriproct® suppositorier. Receptfritt läkemedel. Innehåller prednisolon och cinkokain. För behandling av hemorrojder, tillhörande klåda och irritation samt ytliga sprickbildningar vid ändtarmen. Kontakta läkare innan läkemedlet används för undersökning och säkerställande av rätt diagnos. Kontakta läkare om det inte skett någon förbättring efter 2–3 veckors behandling med Scheriproct. Behandlingen ska dock inte överskrida 4 veckor. Scheriproct rekommenderas inte för barn under 18 år. Scheriproct ska inte användas under graviditet om inte din läkare noga övervägt detta. Läs bipacksedeln noga före användning. Tillverkare: Karo Pharma AB, info@karopharma.se. För fullständig information se fass.se.

Senast uppdaterad: 12/2021

ID-nr: SE_Sch_545_Apr2021

Referenser

  1. The Diagnosis and Management of Haemorrhoidal Disease from a Global Perspective. Abramowitz, Laurent. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Volume 31, Supplement 1, May 2010
  2. The Management of Haemorrhoids. Leo Pharma. 2019-05-28
  3. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them 2020-11-16